Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

zaterdag 5 juni 2010

Karnak Tempel

10de dag. LUXOR Tempel van KARNAK van AMON, Tempel van LUXOR, het PAPYRUScentrum, en de markt.



De Tempel van Amon, koning der goden. De schaal en complexiteit zijn overweldigend: binnenhoven, zuilenhallen, kolossen, een groot heilige meer - het houdt maar niet op. Na een bescheiden start, tijdens de 11de dynastie drukte farao na farao zijn stempel op de belangrijkste

Tempel van het land, kosten nog moeite werden gespaard.

Het complex lag 1000 jaar onder het zand.

Zeer vroeg opstaan, op weg naar KARNAK, waar we gisteren avond het klank en lichtspel zagen.



















20.

Hier, bij de Twee Tempels ontpopte zich Hobby als een

gidsegyptoloog.

Hij leerde ons “zien en luisteren” “wees ons de kleuren, de muur reliëfen met de penis (erop of eraf), de machtsymbolen, de hiërogliefen aan, enz…., “het ontdekken” van plaatsen waar de gewone bezoeker niet komt, “het vertellen” van de mythologische wereld van goden en godinnen en hij gaf “ons voldoende tijd en ruimte” om dit alles te bewonderen.

Voor de ingang van de grote zuileningang staat een imposant granieten beeld van Ramses II met een van zijn dochters aan zijn voeten. De Tempel van Seti II.

de Grote Hypostylehal, het dak van deze zuilenhal, het hoogtepunt van Karnak, werd gedragen door 134 gigantische zuilen.

de Botanische Kamer, deze binnenhof zonder dak ligt achter Festivaltempel met reliëfs van uitheemse planten en dieren.

Verder de Achtste en de Negende pyloon: daar Horemheb gebouwd met stenen uit de verwoeste Aton tempel.

het Heilige meer : de Priesters reinigden zichzelf voordat ze de rituelen uitvoerden, de Vlaggenstokken en de Sfinxen allee, op weg naar de Moettempel.

We zien twee Obelisken van roze graniet, de liggende top van een obelisk, de kever om rond te gaan, de schuine helling uit klei om de grote zuilen, de obelisk, recht te krijgen.

Hier deed Hobby zijn reiniging’s rituaal, gaf uitleg over de buitenmuren, twee godinnen in een gesloten ruimte (de godin Sechmet) met lichtinval door een kleine opening in de wand.



Na het bezoek trokken we naar het PAPYRUS centrum, kregen een demonstratie, had veel gelijkenis met het centrum in Caïro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een foto van de Lieverdjes groep nov.27 en 28 2009
Share
Foto van de groep Lieverdjes met Hobby de gids in november 2009