Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

zaterdag 5 juni 2010

CAÏRO stadsbezoek

Onder leiding van egyptische dame,


Om 4u45 riep de Iman van de moskee allen op tot “het gebed”, zijn duidelijke stem weergalmde op verschillende moskeeën “ALLAH, ALLAH”. Om 8u kwam de gids Magda, we stapten met ons zessen in het busje en reden door het drukke verkeer naar het Islamitisch Caïro, we zagen verscheidene bekende plaatsen, waarvan er 3 bezochten nl. de Citadel en Moskee van al-Azhar, de bazaar of souks

De CITADEL (AL-QALAA) 700 jaar de woning van Eygptische heersers is nu één van de populairste toeristenattracties, werd in 1176

gebouwd door de beroemde islamitische bevelhebber Saladin. De bovenste terrassen bieden een spectaculair uitzicht op de minaretten en koepels en andere gebouwen van de stad.

Moskee van al-AZHAR is het centrum voor islamstudie, gesticht in 970 is één van de oudste, ze toont een combinatie van bouwstijlen.

De sjeik is de hoogst religieuze autoriteit van het land en de universiteit het eerbiedwaardigste onderwijscentrum van de soennitische islamitische wereld. De bezoekers komen door de poort die leidt naar de binnenplaats tussen twee madrasa’s (14de eeuw).

De linker met een bezoek aan de prachtige mihrab (nis die richting naar Mekka aangeeft). De twee trappen. In midden ligt de hoofdsahn (binnenhof) hier hebben wij op blote voeten, gezeten. De koranverzen en de vasten, toegelicht gekregen. Rechts de grafsteen en buiten het grote fontein met de klokkentoren.

De Khan El Khalili bazaar oftewel de Souks, de gids drukte ons op het hart, op de hoofdweg te blijven, anders liepen we verloren in zeer nauwe steegjes, niets te kopen of aan te raken.

Het gaf een speciale sfeer, geen verharde weg, overal lag er rommel.

Op het hoofd droegen ze de koopwaar bv. broden, de verkopers riepen ons binnen, drongen aan, doch wij zegden “neen””neen””neen”.

Kleding, voedselwaren, schoenen, speelgoed, kruiden, gereedschap, enz…je kunt niet bedenken wat er niet verkocht werd.





4.

Het busje reed eventjes door de souks, op weg naar het middagmaal in buffet vorm, we aten in een bootrestaurant aan de overkant van de rivier, dichtbij de Caïro-toren (185 m).

Na een goed middagmaal, erg warm weder ’30°’ reden we naar het Egyptisch museum. Er mocht niet gefilmd worden, de handbagage gescand. Het museum is een ware must voor iedereen die Egypte bezoekt. Hier vindt u de rijkste en meest indrukwekkende collecties ter wereld met betrekking tot de farao’s. Van de meer dan 125.000 voorwerpen zijn de absolute aanraders.

Het Schminkpalet van koning Narmer, de koningsmummies van oa. Seti I en zijn zoon Ramses II, het 4.600 jaar oude dubbelbeeld van Rahootep en Nofret met de “levende ogen”, het houten beeld van Kaâper en het sarcofaag van Toetanchamon met de ongeveer 1.700 kostbare en prachtige voorwerpen die gevonden zijn bij de opgravingen van zijn graftombe in de Vallei der Koningen (onlangs werd “zijn mummie” gevonden).

De gids doorliep met ons de belangrijkste zalen en op de eerste verdieping vooral Toetanchamon. We mochten een uurtje vrij rondlopen, bezochten de zalen over de dieren en de papyrussen.

Om 4u gingen we kijken naar het boekenstalletje, liepen naar buiten, zagen een massa toeristen, zochten onze filmcamera’s op en staken de straat over, naar ons hotel Hilton.



We gunden ons een terrasje, gingen langs de winkeltjes, zagen het zwemdok, de tennisvelden, vonden het geschenk voor Maike, gingen langs de straten maar staken niet meer, bezochten een boekwinkel= prentkaarten en stylo. Later op de avond nuttigden we avondmaal, de voetbal stond aan. We trokken naar de 12de verdieping waar we een mooi uitzicht kregen van “Caïro, de stad by night” en een fles wijn dronken.



indrukwekkende gezicht van Achnaton “de ketterse farao”. Het hoogtepunt is uiteraard het dodenmasker en de gouden





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een foto van de Lieverdjes groep nov.27 en 28 2009
Share
Foto van de groep Lieverdjes met Hobby de gids in november 2009