Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

zaterdag 5 juni 2010

Boottocht EDFU - ASWAN (112 km




We deden niet de tempel van ESNA met zijn scheppingsverhaal van



CHNOEM, die de mensheid met Nijlklei op de pottenbakkersschijf



draaide. Een Romeinse tempel waarvan het dak gedragen wordt door 24 zuilen met hiërogliefen en fascinerende teksten over het heilige feesten van Esna en hymnen aan de god Chnoem.



Immers deze stad lag 60 km. van Luxor.



Maar wel de Tempel van HORUS



Vroeg opstaan en we trokken met 19 + Hobby er naar toe.



Hij was in zijn sas, hij legde ons het verhaal, voor de muren, uit, verder binnenin bleef hij gidsen en gaf ons voldoende de tijd om alles goed te ontdekken en te bewonderen.



Voor de Egyptenaren was het een belangrijk heiligdom omdat de valkgod Horus op deze plek ‘strijd zou hebben geleverd met zijn oom Seth, die Horus’ vader Osiris op wrede wijze om het leven had gebracht’. De Tempel heeft 2000 j. onder een laag zand en slib gelegen. Het is de oudste, beste bewaarde Ptolemaeïsche tempel.



Hij is relatief jong doch belangrijk voor Egyptologen.











10.



De imposante 36 m. hoge pyloon bevat de gebruikelijke faraonische voorstellingen, in dit geval van Ptolemaeus XII die zijn vijanden verslaat voor het oog van HORUS en HATHOR.



Twee gracieuze zwartgranieten beelden van Horus flankeren de toegang tot de pyloon, die naar een grote hof met zuilengangen en de eerste zuilenhal leidt. Daarachter een tweede zuilenhal met zijvertrekken. Hier werden de offeranden opgeslagen.



Het trappenhuis is schitterend versierd met voorstellingen van het nieuwjaarsfeest (het nieuw leven ontvangen van de zon).



Achter de offerzaal ligt het allerheiligste met een granieten schrijn.



Verder een aantal kapellen met prachtige reliëfs.







Eenmaal de tempel verlaten, worden we overspoeld door verkopers met allerlei souvenirs, steeds wordt er (afgedongen tot 1/3).



Laurent en de zijne hebben hier verschillende koopjes gedaan, deze zullen we zien bij het avondmaal nl. Egyptische kledij.







Dan gaat het naar de cruiseschip, we worden verrast met een warme doek en een drankje. Het middagmaal genomen en dan gaan zonnen tot half vijf, “het vieruurtje” genomen.



Onze correspondent in het buitenland de GUY geeft nadere uitleg over al wat we zagen in de Horus tempel.



De scheepskapitein nodigde ons uit een bezoekje te brengen aan de besturing -cabine, de machine kamer (hels lawaai) en de keuken, alles was erop en eraan, zelfs het wasgedeelte en waar de groenten werden gewassen.



We trokken naar Kom Ombo. Welke we vanaf het schip gezien hadden, we moesten 8 cruiseschepen door wandelen voor aleer we aan wal konden, maakte een kleine wandeling, zagen zeer jonge kereltjes achter tralies, hun waar ‘de souvenirs’ aanbieden.



We nemen het avondmaal en trokken naar de bar, waar een Egyptische avond plaats vond, heel wat mensen waren op zijn Egyptisch gekleed. De verschillende groepen uit heel wat landen werden gefotografeerd. Ook onze groep ‘tellend 20 personen’.



De tombola begon en jawel, we hadden twee prijzen:











11.



Dina een “juwelenkistje” en Maria een “cartouche” waarin later haar persoonlijke naam gegraveerd werd. Ze werden allebei, met twee in Egyptische kledij, ten dans gevraagd en in beeld gebracht.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een foto van de Lieverdjes groep nov.27 en 28 2009
Share
Foto van de groep Lieverdjes met Hobby de gids in november 2009