.De dodenstad van de farao’s van het Nieuwe Rijk. Tevergeefs ondanks alle geheimzinnigheid werden alle sarcofaag kamers geplunderd behalve dat van Toetanchamon door Howard Carter ontdekt in 1922. De rotsgraven zelf zijn nog in goede staat.
De ellenlange gangen en sarcofaag kamers zijn prachtig versierd met verhandelingen van de reis door de onderwereld (Amdoeat) en rituele schilderingen om de farao’s bij te staan in het hiernamaals.
Zeer vroeg rijden we de brug over, versierd met beelden, en komen zo bij de Memnonkolossen, zijn twee 18 m hoge beelden van Amenhotep III op zijn troon (gezichtloze kolossen aangetast door de
tand des tijds).
Vervolgens rijden we naar de Tempel van Hatsjepsoet (vrouwelijke farao) welke aan de voet ligt van een imposante , steile kalksteenwand.
Weer geeft Hobby uitleg over het complex.
We zien de Sfinxallee in de richting van Karnak, vervolgens de mirrebomen, zij leverden de geurige hars als wierook. We betraden de galerij van de geboorte, waarvan de zuilen haar geboorte aangeven, dan de Anoebis-kapel in kleurige reliëfs brengt men een offer aan de zonnegod Re-Harachte.
Hier werden 10 jaar geleden, door onbekenden “67 mensen” gedood.
Men ziet ook de Reliëfs van de Poent-expeditie door Hatsjepsoet, en het schrijn van Amon uitgehouwen in de rotsen.
18.
Dan de Hatsjepsoet-beelden ,de zuilen van de galerij rond het bovenste terras waren versierd met Osiris-beelden, -de koning met de baard- . We zochten het verkoopcentrum op en reden naar het steenfabriek waar verschillende jonge mannen werkten, ze hadden verschillende werktuigen en riepen steeds luidop. We bezochten het atelier, deden onze keuze “een muurreliëf van Hathor en Ptolomaeus XII”
Van hier uit bezochten wij het Koningsdal waar we “drie graven bezochten” , sommige onder ons bezochten het Graf van Toetanchamon. Het graf is klein en slecht ten dele versierd, in de vergulde kist ligt het, zo pas ontdekte mummie van de koning.
Het graf van Ramses VI, een van de opvallende aspecten is het astronomische plafond met het dubbele beeld van de godin Noet, die de zon verzwelgt en weer voortbrengt.
Het graf van Ramses IV werd ontsierd door Griekse en koptische graffiti en zien fraaie voorstellingen uit het dodenboek in levendige kleuren.
Het graf van Ramses IX lang steil aflopend. Op de schuine muren staan voorstellingen uit de Litanie van Re.
Het graf van Ramses III bekend als het ‘graf van de harpspelers’ naar het basreliëf met twee blinde muzikanten.
Het Koninginnendal: graf van Nefertari die in zijn oude luister ‘herstelde tombe is versierd met verfijnde voorstellingen van de rituele reis van de ziel naar de onderwereld’.
We bezochten de oorspronkelijke buste van Nerfertete in Berlijn (1994)
Na dit bezoek werd een groepsfoto gemaakt.
Op de terugweg vertelde onze gids nog heel wat over de seksuele voorlichting in de islam, we konden onze oren niet geloven, “het was juist de jaren 50, van bij ons”.
We maken een rit met koets (de Calèche) gedurende 60 min. doorkruisen we een deel van de stad, verschillende hotels,
de armenwijk,
19.
waar kindjes hun hand of een bloem willen geven,
de souks, met allerlei vruchten en fruit ten toon gesteld.
Biddende islam mannen op hun matje naar Mekka gericht.
En ten slotte de gift aan de koetsier en aan zijn paard.
Om 18u gaan we naar KARNAK licht- en klankspel. Het is fraai, we stoppen 3x, en namen de tribune aan het heilige meer .
We luisterden naar het Opet-feest. Amon vormde met zijn gemalin Noet en hun zoon Chonsoe, (de Thebaanse triade). Als de Nijl buiten haar oevers trad, werd de wedergeboorte van de koning gevierd. Beelden van hen, werden in een stoet van priesters en feestvierders meegedragen, en op versierde barken naar de Nijl gevoerd.
Herman was ‘over…over vermoeid’, at het voorgerecht, en ging naar bed, terwijl Els met de anderen naar het buikdansen keek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten