Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

zaterdag 5 juni 2010

ASWAN op 215 km van Luxor

Om 7u vertrek naar Tempel van PHILAE, de Hoge Dam,

Onvoltooide Obelisk, bezoek aan Parfumerie.

Al tijdens het Oude Rijk bewaakte deze strategisch gelegen garnizoenstad de zuidgrens van Egypte en diende als uitvalbasis voor militaire expedities naar Nubië en Soedan. Aswan lag op het kruispunt van oude handelsroutes tussen Egypte, donker Afrika en India en ontwikkelde zich dan ook tot een welvarende marktplaats.



Met een bootje varen we naar de Tempel van Philae, het centrum van de Isis-cultus, die waakte over het heilige eiland Biga, een van de mythische grafplaatsen van haar echtgenoot Osiris.

Na de bouw van de Aswamdam (1898 – 1902) kwam de Tempel deels onder water te staan. Na de aanleg van de Hoge Dam (1960 – 1971) werden de monumenten verplaatst naar het nabijgelegen eiland Agilika.

Bezoekers worden afgezet bij het oudste gebouw ‘de Kiosk van Nectanebo II’. Van hier voert een lange, door zuilengangen geflankeerde hof, naar de Tempel van Isis.

Ptolemaeus XII bouwde de eerste pyloon. Op de reliëfs slacht de farao zijn vijanden af onder het oog van Isis, Horus en Hathor.

Ten westen staat de Poort van Hadrianus met hiërogliefen.

Aan de oostkant staat de kleine Tempel van Hathor en naar het zuiden de Kiosk van Trajanus, een bouwwerk met een klassieke elegantie, dat 14 zuilen telt en voorstellingen bevat van de Romeinse keizer, die wierook brandt voor Osiris en Isis.



Na dit bezoek rijden we verder langs de Aswan Dam naar de Hoge Dam. Tussen 1960 – 1971 werd de immense Hoge Dam aangelegd:

3830 m. lang, 111 m. hoog en 980 m. breed aan de voet.





12.

Er is een informatiecentrum. De LOTUS-vormige toren werd gebouwd ter herinnering aan de steun van de Sovjet-Unie.

En hier somde HOBBY de voordelen maar zeker de nadelen van de Hoge Dam op. Hij gaf ons enige uitleg over het Nasser bewind (niet zo democratisch gezind).

Het is zonder meer waar, dat de toegenomen landbouwproductie en hydro-elektriciteit Egypte van de hongersnood hebben behoed, maar de eeuwenoude monumenten worden verwoest door het stijgende water, en het vruchtbare slib in de Nijldelta , blijft nu achter in het meer, zodat boeren potentieel schadelijke kunstmest moeten gebruiken.

Tussen 1898 en 1902 bouwden de Britten deze Aswandam.

Tweemaal werd hij verhoogd in een poging de rivier te beteugelen.

Het Nassermeer is het grootste kunstmatige meer. Het loopt 500 km naar het zuiden, her en der. is het meer 180 m. diep.

Een enorm gebied tussen Aswan en Aboe Simbel, al voor de faraonische tijd -het land der Nubiërs- liep onder water.

We bezoeken de parfumerie, verschillende geurtjes worden uit geprobeerd, we ruiken of stinken goed. Er wordt een demonstratie gegeven nl, het blazen van een flesje. Doch er waren veel verkopers,

doch geen kopers.

Dan gaat het naar de onvoltooide obelisk, de weg ernaar is nogal moeilijk. Dina en Els leenden Herman, hun schouder. Houten planken trapsgewijs omhoog en daartussen enkele rotsblokken.

Els heeft er goud gevonden, lost gepeuterd van de rots.

In een oude steengroeve ligt een gigantische, half voltooide obelisk uit de tijd van het Nieuwe rijk. Hij weegt 1,8 miljoen kg. met een lengte van 42 m. Hij werd achter gelaten, met één zijde nog aan de rotsen geklonken.

De Fatimiden begraafplaats bevat honderden islamitische graftombes van kleisteen, uit de 8ste tot 12 eeuw.

We krijgen weer een warm doekje en een klein drankje, we nuttigen het middagmaal, handdoeken vooraf klaar gelegd voor het zonnen.









13.

Laurent en zijn vrouw laten zich niet vermurwen, doch Jozef en zijn eega worden tot 2x toe (gelaatsverzorging) gemasseerd.

Het vier uurtje, onze correspondent onderhield ons over de voorbij dag. Goed avondmaal, in de bar wat rode wijn en morgen zeer vroeg op, om 3u15.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een foto van de Lieverdjes groep nov.27 en 28 2009
Share
Foto van de groep Lieverdjes met Hobby de gids in november 2009