Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

Al die lieve mensen volgen de heer Hobby de gids

zaterdag 5 juni 2010

CAÏRO en verscheidene PIRAMIDES


Om 7u uitgebreid ontbijt en om 8u vangt de gids ons op, wordt er door de drukke stad gereden. We pikken iemand op ‘Philleberke’, die dacht dat we naar het strand gingen.

We komen bij het Plateau van Gizeh waar zich drie piramides bevinden: Cheops, Chefren met de Sfinx en Mycerinus.



We staan stil bij de Grote Piramide, deze van Cheops.

Men schat op twee miljoen steenblokken, gemiddels 2,5 ton, de basis zelfs 15 ton. Voor zo’n enorm gebouw is de nauwkeurigheid echter verbazend, het grootste lengteverschil tussen de vier 230 m lange zijden is slechts 4 cm.

De bouwmethoden en het exacte doel van enkele kamers en schachten zijn onbekend, maar het is duidelijk dat dit een fantastische architectonische prestatie is.

Wegens tijdsgebrek, immers zoveel bezoekers, konden we niet binnengaan in Koningskamer, de Grote Zaal, de verticale schacht.

Opvallend is, dat de top weg is en vervangen werd door een ijzeren top-spits.

De Piramide van Chefren is iets kleiner doch toont groter omwille dat de top nog intact is nl. met kalkstenen omhulsel bedekt. Niet kunnen bezoeken.

De Piramide van Mycerinus is wel kleiner.

Verderop lag de Sfinks ‘2.500 J.’ we gingen over de processieweg die rechtstreeks in verbinding stond met de Piramide van Chefren.

Langs een smalle doorgang, hier wees Guy ons op de geweldige grote stenen, ‘zoals bij Jos van May uit Hemiksen aan de Schelde kade.

De Sfinks dateert van +- 2500 v.C., is 20 m. hoog en langgerekt lichaam, uitgestrekte poten en een koninklijk hoofddeksel met gestileerde valse baard.

We hebben rond de 1° en 2° gewandeld en daarna zijn we naar de belvedère getrokken om ze ‘alle drie’ te samen, te kunnen fotograferen, ook de kamelen en drivers werden in beeld gebracht.







6.



Maar onze kemel ‘den Dries’ liet zich foppen met een hoofddeksel en drie piramides, gevolgd door Philleberke, de filmer.

Dries lachte maar Maria brieste. Dina verloor haar bril en Guy moest, die verkoper, opzoeken, gelukkig zat de bril nog in haar broekzak.



We bezochten een echte juwelierszaak met verschillende verkopers, er waren voorwerpen van goud en zilver, enkele van ons kochten er wat

zoals drie piramides en anderen niet vernoemde zaken.

We reden op weg naar Saqqara, met zeer vruchtbare gronden.

De gids wees ons op het groot contrast tussen de rijken en de armen, hun woningen en leefwijze, op hoe vuil het hier was, nl. het storten van huisvuil in het water, het was een open riool.

We zagen twee wrakken liggen naast de weg, lagen er al enkele dagen, zelfs het busje moest er voor uit wijken.

En dan kwamen we aan een restaurant, vier muziekkanten in hun typisch kleding ontvingen ons met trommelgeroffel en uitgestoken hand.

Een Egyptisch middagmaal in buffetvorm, het was lekker, water en de

wijn moest nog ontkurkt worden (niet gekregen= ze hadden geen aftrekker=ontkurker). Els kreeg een bloem in haar haar, doch wilde niet gefotografeerd worden.



En zo kwamen we in Saqqara, naast de toegang ticketten kreeg ieder van ons een kruidenstengel. Els vond haar ticket niet.

Hier lagen verschillende piramides.

De dodenstad Saqqara heeft een bonte verzameling hoogstaande bezienswaardigheden. Saqqara was de Koninklijke necropool van Memphis, de hoofdstad van het Oude Rijk en dijde uit tot 7 km lang.

De Trappenpiramide van Djoser, 27ste eeuw voor C.

Zijn hogepriester Imhotep zette alzo een ongekende stap voorwaarts in de geschiedenis van de wereldarchitectuur. Hij bouwde niet één maar zes mastaba’s boven elkaar.





7.

Binnen een 10,5 hoge muur van gehouwen kalksteen lag een complex van ruime, open binnenhoven, paviljoens, tempels en kapellen.

Ten noorden staat een levensgroot, beschilderd ka-beeld van Djoser in een serdab.

Wat verder op lag de ingang.

Guy daalde af, doch botste hij op, een gesloten deur.

Een politieagent hield de wacht, met uitgestoken hand.

Deze trappenpiramide zouden we gaan bezoeken werd ons bij Chefren

beloofd, doch was gesloten helaas….helaas.

Piramide van Teti , in de grafkamer staat Teti’s enorme sarcofaag van basalt. Het plafond van het vertrek is versierd met sterren, de wanden zijn beschreven met fragmenten uit de Piramideteksten. Door een schijndeur stapt een levensgroot beeld.

Dries en Herman lieten de gids terug op haar stappen komen, alzo kregen we één de mooie muurschilderingen te zien.

Het Serapeum, het vreemdste monument is het mausoleum voor de heilige Apis-stieren, het zijn lange donkere gangen omzoomd door 25 enorme sarcofagen van graniet.

We liepen gebukt door de lage gang (15 m) op een soort kippenhok-ren naar twee vertrekken waar we een sarcofaag (mummie van een stier) zagen.

Door een rij van zuilen, bergopgaand, zien we twee bekkens, waarvan het systeem erin bestaat deze vol zand te gooien, en daarop de sarcofaag te plaatsen.

En hier worden we lastig gevallen door verkopers, ze bieden postzegels én wel 30 prentkaarten aan, willen 10 stukken van 1 € doen omruilen tegen een biljet van 10 E ( biljetten kan men op de bank

omruilen).



Eenmaal de dode stad Saqqara en haar bijzonderheden gezien gaat de rit terug naar Memphis, waar we het openluchtmuseum van de grote, reuze beelden bewonderen.

Memphis was lange tijd de hoofdstad. In de 5de eeuw v.C., noemde Herodotus haar een “welvarende stad en kosmopolitisch centrum”.





8.

We zien het enorm kalksteen beeld van Ramses II , afgebroken bij de knieën, liggend in het paviljoen.

In de tuin zien meer beelden van Ramses II en een Sfink uit de 18de dynastie (80 ton in calciet) en enkele calcietplaten waarop de heilige Apis-stieren werden gebalsemd.



En dan gaat het terug naar Caïro, het is enorm druk, we zien -een kar met paard- met witte kolen zigzag de baan oversteken, vrachtwagen waarop koeien staan, we rijden ons potvast in een straat - een file- ,

we bezoeken het papyruscentrum, kopen daar het “Achnaton, Nefertete en een dochter brengen Aton een offer papyrus” Hier werd gedemonstreerd hoe men papyrus maakt, door het een tijd in water de laten rusten en dan gevlecht werd.

Philleberke wordt afgezet, begeleid door de chauffeur en we komen aan in de Hilton.

We nemen afscheid van onze goede gids en het busje.

Dries geeft de fooien. De Jetair hostess brengt ons goed nieuws, we vertrekken ’s morgens vroeg ipv. later op de dag, zodat ‘de Hangend kerk’ niet kan bezocht worden en niet kan gezwommen worden.

We nemen ons avondmaal, douchen, maken de valiezen, zeggen een laatste maal “good by Caïro”.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een foto van de Lieverdjes groep nov.27 en 28 2009
Share
Foto van de groep Lieverdjes met Hobby de gids in november 2009